Handle Bitcoin – Gebyrer og Kostnader

Planlegger du å trade bitcoin? Her finner du en detaljert oversikt over hvilke gebyrer og avgifter du vil måtte betale.

I hovedsak kan gebyrene deles opp i to kategorier:

  • Børsens gebyrer (uttak, kurtasje og depositum).
  • Gebyrer for å overføre bitcoin (miner fees).

Hva du må betale til bitcoinbørsen

Børser som tilbyr kjøp og salg av bitcoin lever av å kreve gebyrer fra kundene sine.

Her har jeg satt opp en liste over de ulike gebyrene, og hvor mye det vil koste deg i gjennomsnitt som en prosentandel av kjøpet.

Innskuddsgebyr

Noen kryptobørser krever gebyrer for å kreditere kontoen din med bitcoin og annen kryptovaluta. Det inkluderer også innskudd med stable coins (for eksempel USDT).

Innskuddsgebyr er derimot ikke vanlig praksis hos de mest seriøse markedsplassene. Kun et lavt antall kryptobørser vil kreve betaling når du skyter inn kryptovaluta på din egen konto.

Derimot kan du forvente å måtte betale penger hvis du betaler med kort eller bankoverføring i form av det som kalles wire transfer. Mer om det senere.

Kjøp med VISA

Flere markedsplasser lar deg bruke debitkort og kredittkort (slik som VISA) når du skal kjøpe bitcoin.

Ta Binance som et eksempel, hvor du kan bruke enten Visa eller Mastercard som betalingsmetode.

Betaler du for bitcoin med debit eller kredittkort? Da må du belage deg på å betale et gebyr på inntil 5% av kjøpesummen.

Her vil du måtte dekke transaksjonsgebyret med kort, som pålyder ca. 3,5%. Det legges også til et valutavekslingsgebyr på 1,5%.

Med andre ord kan du forvente å betale ca. 5% i gebyr hvis du skal kjøpe bitcoin med visa eller kredittkortet ditt.

Bankoverføringsgebyr til kryptobørsen

Du vil måtte betale et depositumsgebyr ved ordinær bankoverføring. Her betaler du gebyr til to banker samtidig.

For det første vil avsenderbanken din i Norge kreve et gebyr på mellom 30 og 250 kroner, avhengig av hvorvidt du sender penger til Europa, USA eller et annet land.

I tillegg må du betale et gebyr til kryptobørsen, som er ment å dekke deres behandlingskostnader ved transaksjonen. Dette gebyret ligger som oftest et sted mellom 100 til 300 kroner.

Ordinær bankoverføring ved kjøp av kryptovaluta er den desidert billigste og mest effektive metoden hvis du planlegger å skyte inn større beløp på børsene.

Gebyrer for uttak av kryptovaluta

For uttak av kryptovaluta vil kostnadene variere. Børsene tar et fast påslag, som ikke justeres i henhold til beløpet du trekker ut.

La oss bruke Binance på nytt som et eksempel. Her ser du en tabell over kostnadene for å trekke ut ulike typer krypto fra børsen.

Gebyr for uttak hos Binance

Gebyret for uttak er det samme, uavhengig av beløpet du trekker ut.

Hva du bør huske på: Jo mindre bitcoin du tar ut fra kontoen din, jo større andel vil gå til å dekke uttaksgebyret. Det lønner seg derfor aldri å trekke ut småsummer fra børsene.

Uttak av penger (fiat)

Ikke alle kryptobørser tillater deg å ta ut ren valuta. Det er kun et fåtall som åpner for denne muligheten. Blant disse finner vi f.eks Bitstamp og Coinbase.

For å trekke “ekte penger” ut av disse børsene vil du på nytt måtte betale et gebyr. Kostnadene vil avhenge av uttaksmetodene, og hvorvidt du velger ordinær bankoverføring eller SEPA. Sistnevnte er desidert billigst.

Avgifter for å trade BTC (kurtasje)

På toppen av det hele må du betale et trading gebyr til børsen, hver gang du kjøper eller selger BTC. I Norge kalles dette ofte kurtasje, som gjenspeiler meglerens “avgift” for å utføre en handel med aksjer eller obligasjoner.

Verdt å vite: Nesten alle bitcoinbørser har insentiver for å tiltrekke seg tradere. De vil kutte transaksjonsgebyret i henhold til hvilke volum du handler for.

Her ser du nok et eksempel fra Binance og hvordan volumet påvirker kostnadene.

Legg merke til kolonne 2 som heter “30 day trading volume”.

Kurtasjen du betaler vil falle så fort du omsetter for mer enn 100 BTC over en periode på én måned (klikk for å forstørre bildet).

Mining fees (overføring mellom kontoer)

Som jeg har forklart i en tidligere artikkel, vil såkalte minere også kreve en avgift for å validere en transaksjon med BTC på blokkkjeden.

Kryptominere løser kompliserte algoritmer for å validere en overføring av bitcoin. Dette kalles proof of work, som er den underliggende valideringsmekanismen for bitcoin og en rekke andre kryptovalutaer.

I tillegg finnes de et konsept som heter proof of stake, men jeg vil ikke gå dypere inn i dette temaet her.

Avgiften for overføringer av bitcoin vil variere i henhold til mange forskjellige parametre. Disse inkluderer blant annet:

Tidspunktet du overfører

I kryptoverdenen hører man ofte om “network congestion”. Det betegner en situasjon hvor svært mange privatpersoner overfører kryptovaluta samtidig.

Det fører til at nettverket blir overbelastet, og det kan fort ta flere timer før transaksjonen er gjennomført.

For å bedre på dette har minere innført et system hvor prioriteringen gis til de som betaler best. Med andre ord vil overføringen gå raskere hvis du betaler et større beløp for å validere transaksjonen.

Er nettverket overbelastet kan du fort måtte betale over 100 kroner for å overføre bitcoin verdt 5.000 kroner. Vanligvis ligger avgiften på omkring 0,25 til 0,5% av uttaket.

Hvor mye bitcoins du sender

Antallet bitcoins du sender vil også påvirke størrelsen på gebyret. Regelen her er relativt enkel (og lik den hos børsene). Ved større overførsler vil du også betale en mindre andel av totalbeløpet i avgifter.

Meny
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!