Tether (USDT) kan Utgjøre en Systemisk Risiko mot Kryptovaluta

tether svindel

Oppdatering April 2019: Statsadvokaten i New York anklager nå Tether sine eiere for å ha tappet selskapet med 850 millioner dollar.

Kryptofeberen slo inn over Norge for fullt i 2017/2018. Hundretusenvis av privatpersoner har kjøpt bitcoins og andre kryptovalutaer, inkludert Ethereum.

Ifølge Skatteetaten satt nordmenn på krypto verdt nærmere 5 milliarder kroner i 2018. Det er grunn til å tro at dette tallet er betydelig høyere, gitt at mange ikke oppgir kryptoverdier i skattemeldingen.

Markedskollaps

Siden toppnoteringen i 2018 har markedet kollapset. Verditapet har vært på nærmere 80%, der såkalte altcoins er hardest rammet.

Flere hundre milliarder kroner er blitt visket bort på kort tid og mange spør seg nå om kryptovaluataene noen gang vil gjøre et comeback?

Mye av usikkerheten er knyttet til selve hjørnesteinen av markedet, en obskur kryptovaluta kalt Tether. Stadig flere kritiske røster mener nå at valutaen utgjør en systemisk risiko for bransjen.

USDT (aka. “Tether”)

Nærmest alle som har kjøpt og solgt krypto i større mengder har på et eller annet tidspunkt støtt på Tether. Tickeren på kryptobørsene er USDT, og den er ment å være en såkalt “stable coin”.

Et raskt søk på Coinmarketcap.com viser at Tether er blant de mest omsatte valutaene på verdensbasis.

Ifølge Coinmarketcap omsettes det Tether for nærmere 15 milliarder dollar hver dag, eller det som tilsvarer nesten 130 milliarder kroner.

Før jeg går gjennom noen av de mest alvorlige anklagene er det viktig å forstå akkurat hvilken rolle Tether spiller i den internasjonale kryptoøkonomien.

Et verktøy for stabilisering av markedene

Tether ble unnfanget mot slutten av 2014, som en spin-off fra et annet prosjekt ved navn Realcoin. Målet var å lage en kryptovaluta som holdt seg stabil, til tross for store prisendringer i øvrige kryptomarkeder.

USDT ble offisielt pegget til den amerikanske dollaren. Hver enhet skulle tilsvare eksakt $1, eller det som før øyeblikket tilsvarer omtrent 8,5 norske kroner.

Fordelen var åpenbar: En trygg havn for investorer som nå kunne veksle inn bitcoin og andre enheter i Tether.

Til tross for at Tether krever et transaksjonsgebyr på 30 USD, var det fortsatt småpenger sammenlignet med verdiene som kunne gå tapt ved langvarig eksponering.

De ville dermed kun være eksponert mot dollar, fremfor svingninger i kryptomarkedet. Som kjent kan bitcoinprisen svinge voldsomt, noe du kan lese mer om her.

Lovnader om revisor og åpenhet

Tether lovet på sin side at alle som eide valutaen kunne veksle den inn fritt i ekte amerikanske dollar uten problemer, såfremt de kunne verifisere identiteten sin.

De skulle oppbevare kontanter tilsvarende den mengden USDT som var i omløp til enhver tid. Virksomheten skulle deretter ettergås av revisorer i form av månedlige kontroller, og med full åpenhet omkring bokføringen.

Markedet jublet over ideen og flere titalls kryptobørser lanserte nærmest umiddelbart nye handelspar med USDT.

Problemene tårner seg opp

Det tok ikke lang tid før folk fattet mistanke om at noe var i gjerdet. Det første tegnet kom når Tether nektet å veksle inn USDT av ulike årsaker.

Det kunne være alt fra påstått manglende identifisering til at de ikke lenger hadde kapasitet til å håndtere søknadene. Unnskyldningene var mange, lite troverdige og folk ble som et resultat rasende.

I tillegg nektet de å slippe offentlige regnskap som viste hvilken bank de benyttet og at hver tether enhet faktisk var beskyttet på en 1:1 ratio.

Revisoren deres ble sparket og hele selskapet flyttet til et skatteparadis i Karibien.

Hvor er verdiene?

Et viktig spørsmål dukket opp: 2 milliarder dollar har blitt utstedt i form av Tether, men finnes disse pengene egentlig?

Risikoen var åpenbar. Tether utgjør en av selve grunnsteinene hos kryptobørsene og står for enorme handelsvolum hver dag.

Skulle det vise seg at valutaen er ren svindel ville det påført markedet et tap i investeringer på nærmere 17 milliarder kroner….

Usikkerheten førte til noen paradoksale utslag i prisen. Til tross for at USDT offisielt var pegget til dollaren med en garantert kurs på 1:1 var investorer villige til å dumpe den til rabattert pris.

I andre tilfeller ble den handlet til en premium når flere ønsket å kjøpe seg inn til samme tid. Se bare på denne grafen som viser prisen i begynnelsen av 2018.

Bitcoinprisen har svingt voldsomt i takt med at Tether trykker nye enheter.

Penger printet ut av tynn luft

Det skulle ikke ta lang tid før faresignalene ballet på seg. Kryptovalutaer flest har det som kalles en åpen “treasury” adresse. Det er den opprinnelige kilden til den delen av blockchain hvor kryptovalutaen trykkes.

Kryptovaluta støttes ikke av noen sentralbank og derfor er det et krav om åpenhet for at investorer skal kunne vite akkurat hvor mye penger som sirkulerer omkring til enhver tid.

Tether er bygget på samme infrastruktur som bitcoins, og ville ikke vært i stand til å skjule transaksjonene sine uansett om de skulle ønske det.

Oppmerksomme investorer la fort merke til noe suspekt. Tether sin treasury adresse valgte å printe nye USDT i et forrykende tempo.

Ofte var det snakk om puljer på 100 til 250 millioner dollar av gangen. Altså mellom 800 millioner og 1,5 milliarder kroner i én sleng.

Rett etter at nye Tether ble trykket begynte prisen til Bitcoin å stige på tvers av kryptobørsene, ofte 4 til 5% i løpet av korte perioder.

Mange mente derfor at Tether ble brukt til å kjøpe bitcoin på tvers av flere børser, samtidig for å drive opp prisen.

Spørsmålet ble dermed: Hvorfor skulle noen velge å blåse opp prisen på bitcoins?

Derivativer og markedsmanipulasjon

Derivater er enkelt forklart en samlebetegnelse for finansielle instrumenter som henter verdien sin fra underliggende verdipapirer.

Med andre ord vil derivater kunne stige og falle i verdi, i henhold til prisutviklingen på et annet instrument.

Et eksempel på dette er kryptobørsen Bitmex, der spekulanter kan handle derivater knyttet til prisutviklingen på bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaer.

Jeg skal ikke gå for mye i detalj på hvordan det fungerer, utenom hvordan det muligens relaterer til Tether.

Handle på leverage

Hos Bitmex kan du handle kryptovaluta med det som kalles leverage. I Norge omtales det ofte som “giring” av investeringer, og betyr enkelt forklart at du påtar deg en større risiko enn hva investeringen skulle tilsi.

Bitmex lar tradere gire investeringene sine opptil 100 ganger. Investorer kan i tillegg shorte instrumentet, som betyr at de vedder på et prisfall.

Nedenfor ser du først hvordan Tether printer penger ut av tynn luft mot slutten av 2018. Legg merke til datoen 10/24/2018.

Du vil se at $ 500 000 000 ble printet og ført ut av lommeboken til Tether:

tether overføringer

Informasjonen er offentlig og du finner et komplett datasett her: https://omniexplorer.info/address/1NTMakcgVwQpMdGxRQnFKyb3G1FAJysSfz/1

Ting begynner å skje på Bitmex

Samtidig som Tether printer penger ut av tynn luft begynner prisen å bevege seg på Bitmex.

Det skyldes i hovedsak 2 ting. For det første er det mange som driver arbitrasje mellom børsene, som betyr at de utnytter små prisforskjeller mellom hver handelsplass.

For det andre er det sannsynlig at noen kjøper store mengder derivater med en oppside eksponering.

Med andre ord, man girer en investering på flere hundre millioner dollar for å utnytte prisstigningen til det fulle.

En prisøkning på 4% kan utgjøre enorm profitt dersom man girer investeringen høyt nok.

Nedsiderisikoen er også minimal dersom man har flere hundre millioner å legge inn på kjøpssiden.

Sjekk prisutviklingen på Bitmex idet arbitrasjeroboter og “insidere” driver opp prisen.

bitmex handel

Krypto trenger en stablecoin

Krypto er ekstremt volatilt, til et punkt hvor investeringene kan både øke og tape mesteparten av verdien sin på én dag.

Av den grunn er det viktig å skape trygge havner for de investorene som ønsker å unngå for mye risiko. Men det er nødt til å skje under tilsyn, av et myndighetsorgan som kan sikre at ting skjer på riktig måte.

Hvorvidt Tether er et luftslott som snart kollapser gjenstår å se. Hvis så er tilfelle vil det kunne rive med seg hele kryptomarkedet og føre til en total markedskollaps.

Vi har ingen belegg for å påstå at Tether er svindel, men mye peker i den retning. Amerikanske myndigheter har åpnet vide etterforskninger av selskapet, drevet frem av både FBI og CFTC. Det tyder på at noe er i gjerdet.

Meny
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!