Tether (USDT) kan utgjøre en systemisk risiko for kryptomiljøet

Kryptofeberen slo inn over Norge for fullt i 2017/2018 og hundretusenvis av privatpersoner valgte å investere pengene sine i Bitcoins, Ethereum, Iota og en rekke andre “valutaer”. Ifølge DN satt nordmenn på krypto verdt nærmere 5 milliarder kroner totalt.

Siden den gang har markedet kollapset, i form av et verditap på nærmere 80% sammenlignet med toppnivåene i 2018.

Flere hundre milliarder kroner er blitt visket bort på kort tid og mange spør seg nå om kryptovaluataene noen gang vil gjøre et comeback.

Mye av usikkerheten er knyttet til selve hjørnesteinen av markedet, en obskur kryptovaluta kalt Tether. Stadig flere eksperter mener nå at valutaen utgjør en systemisk risiko for hele markedet.

USDT (aka. “Tether”)

Nærmest alle som har kjøpt og solgt krypto i større mengder har på et eller annet tidspunkt støtt på “tether”. Tickeren på kryptobørsene er USDT, og den er ment å være en såkalt “stable coin”.

Det har vært mye kontrovers omkring tether de siste årene, hvor stadig flere mener at det er snakk om en utspekulert svindel som kan bringe ned hele markedet. Har kritikerne rett?

Før jeg går gjennom noen av de mest alvorlige anklagene er det viktig å forstå akkurat hvilken rolle Tether spiller i krypto-økonomien.

Et verktøy for stabilisering av markedene

Tether ble unnfanget i slutten av 2014, som en spin-off fra et annet prosjekt ved navn Realcoin. Målet var å lage en kryptovaluta som holdt seg stabil, til tross for store prisendringer i øvrige kryptomarkeder. Det kan sammenlignes med en trygg havn hvor investorer kan søke tilflukt når det stormer som verst.

USDT ble offisielt “pegget” til den amerikanske dollaren, og hver enhet ville tilsvare eksakt $1, eller det som før øyeblikket tilsvarer omtrent 8 norske kroner. Fordelen var åpenbar: En trygg havn for investorer som ønsket å skåne seg mot de store svingninger i kryptomarkedene.

Tether lovet på sin side at alle som eide valutaen kunne veksle det inn fritt uten problemer, gitt at de kunne verifisere identiteten sin. De skulle oppbevare kontanter tilsvarende den mengden USDT som var i omløp til enhver tid. Beløpet skulle verifiseres av revisorer gjennom månedlige kontroller, med full åpenhet og transparens.

Markedet jublet over ideen og flere titalls kryptobørser lanserte nærmest umiddelbart nye handelspar med USDT.

Problemene tårner seg opp

Det tok ikke lang tid før folk fattet mistanke om at noe var i gjerdet. Det første tegnet kom når Tether nektet å veksle inn USDT av ulike årsaker.

Det kunne være alt fra påstått manglende identifisering til at de ikke lenger hadde kapasitet til å håndtere søknadene. Unnskyldningene var mange, lite troverdige og folk ble som et resultat rasende.

I tillegg nektet de å slippe offentlige regnskap som viste hvilken bank de benyttet og at hver tether enhet faktisk var beskyttet på en 1:1 ratio. Revisoren deres ble sparket og hele selskapet flyttet til et skatteparadis i Karibien.

Et naturlig spørsmål dukket opp: 2 milliarder dollar har blitt utstedt i form av Tether, men finnes disse pengene egentlig?

Risikoen var åpenbar. Tether utgjør en av selve grunnsteinene hos kryptobørsene og står for enorme handelsvolum hver dag. Skulle det vise seg at valutaen er ren svindel ville det påført markedet et tap i investeringer på nærmere 17 milliarder kroner….

Usikkerheten førte til noen paradoksale utslag i prisen. Til tross for at USDT offisielt var pegget til dollaren med en garantert kurs på 1:1 var investorer villige til å dumpe den til rabattert pris. I andre tilfeller ble den handlet til en premium når flere ønsket å kjøpe seg inn samtidig. Se bare på denne grafen som viser prisen i begynnelsen av 2018.

tether krypto

Penger printet ut av tynn luft

Det skulle ikke ta lang tid før faresignalene ballet på seg. Kryptovalutaer flest har det som kalles en åpen “treasury” adresse. Det er den opprinnelige kilden til valutaen der pengene “trykkes”. Kryptovaluta støttes ikke av noen sentralbank og derfor er det et krav om åpenhet for at investorer skal kunne vite akkurat hvor mye penger som sirkulerer omkring til enhver tid. Tether er bygget på samme infrastruktur som bitcoins, og ville ikke vært i stand til å skjule transaksjonene sine uansett om de skulle ønske det.

Noen oppmerksomme investorer la fort merke til noe suspekt. Tether sin treasury adresse valgte å printe nye USDT i et forrykende tempo. Ofte var det snakk om puljer på 100 til 250 millioner dollar av gangen. Altså mellom 800 millioner og 1,5 milliarder kroner i slengen.

Rett etter at nye Tether ble trykket begynte prisen til Bitcoin å stige på tvers av kryptobørsene, ofte 4 til 5% i løpet av korte perioder. Mange mente derfor at Tether ble brukt til å kjøpe bitcoin på tvers av flere børser samtidig for å drive opp prisen.

Spørsmålet ble dermed: Hvorfor skulle noen velge å blåse opp prisen på bitcoins?

Derivativer og markedsmanipulasjon

Derivater er enkelt forklart en samlebetegnelse for finansielle instrumenter som henter verdien sin fra underliggende verdipapirer. Med andre ord vil derivater kunne stige og falle i verdi, i henhold til prisutviklingen på et annet instrument.

Et eksempel på dette er kryptobørsen “Bitmex“, der spekulanter kan handle derivater knyttet til prisutviklingen på bitcoin, Ethereum og andre kryptovalutaer. Jeg skal ikke gå for mye i detalj på hvordan det fungerer, utenom hvordan det relaterer til Tether (muligens).

Hos Bitmex kan du handle kryptovaluta til det som kalles “leverage”. I Norge omtales det ofte som “giring” av investeringer, og betyr enkelt forklart at du påtar deg en større risiko enn hva investeringen skulle tilsi.

Bitmex lar tradere gire investeringene sine opptil 100 ganger. Investorer kan i tillegg “shorte” prisen, som betyr at de vedder på et prisfall.

Her ser du først hvordan Tether printer penger ut av tynn luft mot slutten av 2018. Legg merke til datoen 10/24/2018. Du vil se at $ 500 000 000 ble printet og ført ut av lommeboken til Tether:

tether overføringer

Informasjonen er offentlig og du finner et komplett datasett her: https://omniexplorer.info/address/1NTMakcgVwQpMdGxRQnFKyb3G1FAJysSfz/1

Ting begynner å skje på Bitmex

Samtidig som Tether printer penger ut av tynn luft begynner prisen å bevege seg på Bitmex. Det skyldes i hovedsak 2 ting. For det første er det mange som driver arbitrasje mellom børsene, som betyr at de utnytter små prisforskjeller mellom hver handelsplass.

For det andre er det sannsynlig at noen kjøper store mengder derivater med en oppside eksponering. Med andre ord, man girer en investering på flere hundre millioner dollar for å utnytte prisstigningen til det fulle.

En prisøkning på 4% kan utgjøre enorm profitt dersom man girer investeringen høyt nok. Nedsiderisikoen er også minimal dersom man har flere hundre millioner å bruke på krypto.

Sjekk prisutviklingen på Bitmex idet arbitrasjeroboter og “insidere” driver opp prisen.

bitmex handel

Krypto trenger en stablecoin

Krypto er ekstremt volatilt, til et punkt hvor investeringene kan både øke og tape mesteparten av verdien sin på én dag. Av den grunn er det viktig å skape trygge havner for de investorene som ønsker å unngå for mye risiko. Men det er nødt til å skje under tilsyn, av et myndighetsorgan som kan sikre at ting skjer på riktig måte.

Hvorvidt Tether er et luftslott som snart kollapser gjenstår å se. Hvis så er tilfelle vil det kunne rive med seg hele kryptomarkedet og føre til en total markedskollaps. Da blir det ekstra viktig å beskytte seg for de som eier større mengder krypto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here