Kryptovaluta Børs – Oversikt

Her finner du en oversikt over ulike kryptovalutabørser som er tilgjengelige i 2022. Børsene er rangert etter brukervennlighet, bonus og sikkerhet. Ikke alle kryptovalutabørser aksepterer innskudd i norske kroner.

Du må veksle kroner på børsen

En kryptovaluta børs lar deg kjøpe, selge og veksle inn ulike typer krypto. Kun et mindre antall tilbyr innskudd i norske kroner, dollar eller andre typer «ekte» valuta.

Når du skal velge blant ulike kryptovalutabørser vil det være enklest å velge en som aksepterer innskudd i NOK. Uansett hva du velger vil du måtte finne en måte å skyte inn penger før de konverteres til krypto.

Hvordan betale for kjøpet

En kryptovaluta børs vil la deg sette inn penger på ulike måter. Her ser du en oversikt:

  • Innskudd med debetkort eller kredittkort: Disse har høyest gebyrer.
  • Innskudd med kontanter via bankoverføring.
  • Innskudd med annen valuta.

For å holde kostnadene så lave som mulig vil det lønne seg å sette over penger ved hjelp av bankoverføring. Det er mye billigere enn å velge kortbetaling når du skal fylle opp kontoen din.

PS: Før øyeblikket kan du kun sette inn NOK direkte hos MiraiEx, NBX og Kaupang Krypto.

Kryptovaluta børs: Identifisering og sikkerhet

For å åpne konto hos kryptovalutabørser vil det som regel kreves at du identifiserer deg. For norske børser vil det holde at du registrerer deg med VIPPS eller BankID, men hvis du velger en utenlandsk børs vil det være andre krav.

Hos utenlandske børser er det vanlig at de krever følgende:

  • Kopi av pass eller annet offisielt dokument.
  • Kopi av fakturaer som beviser at adressen din er riktig.
  • Et bilde hvor du skriver inn verifiseringskode og dato så de kan kontrollere at du er den samme personen de ser på bildet.

Viktig med god sikkerhet

Når du handler hos en kryptovaluta børs vil du sette over dine egne penger. Det betyr også at du påtar deg en risiko for tap hvis børsen skulle gå konkurs eller tape penger på en annen måte.

Med andre ord er det viktig at du velger en trygg løsning. Med trygg så menes det kryptovalutabørser som har konsesjoner til drift og som tar sikkerhet på alvor. Det finnes flere hundre børser som lar deg trade, men en stor andel av de drives ulovlig.

Den tryggeste og mest forutsigbare løsningen er å velge en kryptobørs i Norge, slik som Miraiex.

Gebyrer og ordretyper

Børsens gebyrer

Et annet viktig punkt er hvilke gebyrer som kreves av kryptovalutabørsen. Som oftest vil du støte på disse gebyrene:

  • Kurtasjegebyr: Det er gebyret for å kjøpe eller selge på kryptovalutabørsene, på lik linje med vanlige verdipapirer i Norge.
  • Uttaksgebyr: Hva de krever i betaling for å ta ut ulike valutaer.
  • Innskuddsgebyr: Som regel er det gratis å sette inn andre kryptovalutaer, mens børsen krever gebyr for å håndtere kontantinnskudd.

Hvis du velger en utenlandsk kryptobørs vil du måtte veksle dine norske kroner til f.eks USD eller EUR. Når du veksler pengene vil du betale banken et mellomlegg på kursen, som et slags skjult gebyr.

Ordretyper – Limit eller market/maker

Ok, du har nå lyktes med å sette over penger til kryptovalutabørsen og er klar for å handle dine første coins. Nå vil du se 2 ulike valg, kalt limit og market/maker ordre. Her ser du hvordan de fungerer:

  1. Limit ordre: Her legger du inn et pristilbud. Altså: En pris du er maks villig til å betale for kjøpet ditt. Den fylles ikke før en selger aksepterer prisen. Disse har alltid lavest pris (hvis det er noen differanse på børsen).
  2. Market eller market: Her kjøper du til markedspris. Altså: Den gjeldende prisen i det øyeblikket hvor du trykker på knappen for å handle. Denne ordretypen vil nesten alltid koste mest på de ulike børsene.

For å holde kostnadene dine nede bør du alltid velge limit ordre.

Handelsvolum bestemmer prisene

De fleste kryptobørsene har i dag et system hvor de premierer kunder som handler mye. Her er det vanlig at de bruker en trinnvis stige.

Her ser du et eksempel hentet fra Coinbase PRO, som i starten av 2020 valgte å sette opp gebyrene sine med 150% for små tradere.

De største traderne belønnes med tilnærmet gratis handelsgebyrer. Maker fees er det samme
som en limit ordre. Altså at du tilfører markedet likviditet.

Her betaler du altså 0,5% i gebyr for handelsvolum opptil $10,000. Det betyr at du betaler 0,5% av kjøpe og salgssummen inntil det totale handelsvolumet ditt har nådd 10K, eller det som tilsvarer rundt 100,000 norske kroner.

Kan du handle der?

Ikke alle børser har åpne dører for nordmenn. Det er vanlig at en kryptovaluta børs begrenser besøkende til visse geografiske områder, avhengig av kravet til lisenser og lignende.

Et eksempel er kryptovalutabørsen Bitmex som ikke tillater kunder fra USA, i tillegg til en rekke andre land. Årsaken er at de ikke innehar de riktige lisensene for å tilby tjenestene sine i disse markedene.

Det er kun én av de tingene du bør sjekke før du tar et endelig valg.

Har de forsikring?

Dette er et annet viktig punkt. Hvis du velger å lagre kryptovaluta på en børs vil du pådra deg en høy risiko for tap, uansett hvor sikker den virker til å være. Hvis du først velger å lagre pengene dine på børsen bør du sjekke at de har en forsikring for tap av innskudd.

Dette gjelder kun et fåtall kryptovalutabørser. Her har de en forsikring som dekker tap som følge av f.eks hacking eller lignende. Hvis det først skulle skje er det fortsatt ikke sikkert du får igjen pengene dine. Det kan også ta lang tid å rette et forsikringskrav mot en kryptovaluta børs som har gått over ende.