Hvordan Kjøpe Bitcoin i Norge

Her følger en detaljert guide til hvordan man kan kjøpe bitcoin fra Norge i 2020. De ulike børsene lar deg handle med VISA, Vipps, norsk bankkonto og internasjonal overføring.

PS: Hos den norske børsen kan du verifisere deg på 2 minutter med Vipps/BankID. Velg straksbetaling i nettbanken og kjøp bitcoin på under 1 time. I tillegg mottar man en fin bonus når man åpner konto, uten krav om kjøp.

Her kan du handle bitcoin

[sammenlign table=2]

MiraiEx: Registrer deg på 2 minutter

MiraiEx er en norsk kryptovalutabørs registrert hos Finanstilsynet. Hvis du ønsker å kjøpe bitcoin trygt og raskt vil MiraiEx være det beste alternativet.

Dette bør du vite før du setter i gang:

 • Registrer deg på 2 min med VIPPS eller BankID.
 • Motta 0,001 BTC i bonus ved å bruke koden «bitcoinbonus».
 • Kjøp bitcoin på dagen (under 1 time med straksbetaling).
 • Foreta uttak og innskudd i norske kroner.

Binance: Best utvalg

Binance er en Malta-basert børs underlagt Europeiske reguleringer. De er også verdens største handelsplass for kjøp av bitcoin og såkalte altcoins, målt i daglig transaksjonsvolum.

Hva du bør vite:

 • Binance har det desidert beste utvalget av ulike valutaer.
 • Du kan for eksempel handle mer unike valutaer som IOTA.
 • Kortbetalinger (Visa/Mastercard) er tillatt, men krever verifisering av ID. Det kun mulig å kjøpe bitcoin, ETH, XRP og stable coins med kort.

Maks kjøpesum er 20.000 USD (eller ca. 170 000 NOK). Det legges til et transaksjonsgebyr på 3,5% pluss et valutagebyr på 1%.

Etter du har satt opp kontoen din kan du enkelt kjøpe kryptovaluta med enten debet eller kredittkort. Husk deretter å aktivere 2-FA på mobiltelefonen din, noe du kan lese mer om i siste avsnitt.

LocalBitcoins: Kjøp direkte

Localbitcoins er en lokal markedsplass for deg som ønsker å kjøpe bitcoin fra andre privatpersoner, såkalt P2P.

 • Lar deg kjøpe bitcoin på dagen direkte fra andre personer.
 • Bruker en escrow løsning. Du må sette over penger først til selger.
 • Veldig enkelt å bruke, men koster en del mer enn f.eks MiraiEx.

annonselink

info

Registrer deg hos Miraiex og få en startbonus på 0,001 BTC.

Kjøpe bitcoin med VISA eller kort

Å kjøpe BTC (bitcoin) med et VISA eller andre kredittkort er en mulighet hos et lite utvalg børser. Det er likevel ikke noe som anbefales av 2 grunner.

1. Du kan handle BTC på 60 minutter med straksbetaling

For å bruke VISA eller MasterCard som kortbetaling må du fortsatt verifisere deg hos børsen. Dette tar tid og du kan måtte vente opptil 2-3 dager før du godkjennes.

Da er det bedre å gjennomføre kjøpet på en norsk børs som MiraiEx, hvor du kan verifisere deg på 1 minutt med Vipps og kjøpe bitcoin på under 1 time.

info

Hos Binance kan du handle BTC med både VISA og MasterCard kredittkort.

2. Kjøpsgrenser og gebyrer

Til forskjell fra en bankoverføring er det mulig å reversere kjøp gjort med VISA, MastercCard og andre typer kort. Det betyr at børsene pådrar seg en stor risiko når de frigir bitcoin før transaksjonen har gått gjennom.

Derfor lar de deg kun kjøpe kryptovaluta for mindre beløp av gangen. Som regel er grensen satt til rundt 4000 kroner per dag, eller maks 2.000 kroner per uke.

Når du kjøper bitcoins med kortbetaling vil det trekkes fra 4-5% i gebyrer som går til å dekke kortselskapenes gebyrer. Beløpet trekkes fra før du mottar dine bitcoins.

Lave kjøpsgrenser og høye gebyrer gjør dette til et lite gunstig alternativ som man burde styre unna. Ønsker du fortsatt å bruke VISA eller Mastercard? En av de få børsene som kan hjelpe deg er Binance. Les mer om de ovenfor.

Kjøp med VIPPS

Ja, det er faktisk mulig å kjøpe bitcoin med VIPPS i Norge, til tross for hva mange andre kilder hevder. Slik gjør du det.
vipps logo

1. Åpne konto

Begynn med å åpne en konto hos Localbitcoins. Her kan du handle direkte fra andre nordmenn og bruke Vipps som betalingsmetode

2. Velg vanlig bankoverføring for betaling

Når du har valgt en selger vil du igangsette handelen. Selgerens bitcoin vil fryses mens du foretar betalingen.

Her kan du betale for kjøpet med VIPPS. Du kan velge straksbetaling fra menyen som gjør at selgeren får pengene nærmest på sekundet.

3. Marker betalingen som gjennomført

Nå skal selgeren ha mottatt pengene på sin konto, og vil deretter frigjøre dine bitcoins. Fordelen med VIPPS er at du kan gjøre en betaling på noen få minutter.

Det betyr riktignok ikke at du kan kjøpe bitcoin direkte via VIPPS fra et selskap. I dette tilfellet skjer de via en privatperson.

Handle med vanlig bankoverføring

Bruk av standard bankoverføring er den desidert billigste metoden å benytte når du skal kjøpe eller selge bitcoin fra Norge.

Her er det spesielt 3 ting du burde kjenne til:

 1. Gebyrene er mye lavere. Det betyr mer penger til overs som veksles til bitcoin.
 2. Du kan handle bitcoins på under 60 minutter ved hjelp av bankoverføring til en norsk børs. Her lønner det seg å bruke MiraiEx.
 3. Velger du internasjonal overføring vil pengene fortsatt stå tilgjengelige på din konto innen 2-4 dager.

Hva koster det?

Endelig kostnad avhenger av hvilket land du skal sende til. Velger du å kjøpe kryptovaluta (BTC) med bankoverføring innad i Norge vil kostnadene være tilnærmet null.

Sender du pengene utenlands kan du derimot ende opp med å betale alt fra 1,5-2,5% av beløpet i gebyrer. Det inkluderer valutagebyret (når NOK veksles til f.eks USD eller EUR), pluss bankenes gebyrer.

Et siste alternativ er å kjøpe bitcoin med sedler i en minibank, men det er usikkert om denne fortsatt er i drift.

Handelsgebyrer

Her ser du hvilke gebyrer du vil støte på når du kjøper bitcoin på en kryptovalutabørs. Velger du riktig ordretype vil det kunne spare deg for mye penger.

 • Limit order setter et pristak for hva du er villig til å betale for å kjøpe kryptovaluta. Den utløses ikke med mindre noen andre er villige til å fylle den via en market ordre.
 • Market order betyr at du kjøper til nåværende pris, uansett hva den ligger på. Du fyller derfor en eksisterende limit ordre.

En limit ordre gjør deg samtidig til en såkalt market maker. Det betyr at du tilfører børsen likviditet ved å fylle opp ordreboken.

Hvis du kjøper kryptovaluta til markedspris (market) vil du regnes som en taker. Det skyldes at du spiser/tar unna eksisterende ordre.

Reduser gebyrene

Børsene favoriserer de som tilfører plattformen likviditet. Du kan derfor spare betydelige summer kun ved å plassere en limit ordre, fremfor en market ordre.

I noen tilfeller kan du spare så mye som 60% i gebyrer, kun ved å benytte en limit ordre når du handler på børsen. Enda gebyrene er relativt lave, vil det fort bli snakk om store beløp i lengden.

Her ser du et eksempel som er hentet fra Binance sin platform. De reduserer transaksjonsgebyrene i henhold til hvor mye du har handlet for over tid. Da inkluderes både kjøp og salg av bitcoins:

gebyrer for å kjøpe bitcoin hos Binance

Binance benytter en skala, hvor gebyrene reduseres i henhold til transaksjonsvolumet ditt. Det er standard hos de fleste børser.

info

OBS: Unngå bruk av markedsordre hvis det er for stor spread mellom beste kjøp og salg tilbud.

Ta ut midlene etter du har kjøpt bitcoins

Hovedregelen er at du aldri burde lagre pengene dine på børsen. Mange børser har gått over ende som følge av hacking eller andre typer svindel.

Det mest kjente eksempelet er Mt.Gox der investorene endte opp med å tape store summer. I Norge skjedde også det samme når den tidligere børsen Bitcoins Norway gikk under.

PS: Det jobbes med å lage en detaljert guide til hvordan man kan opprette sin egen bitcoinlommebok der ingen andre har tilgang.

Husk å aktivere 2-FA

2-FA er en forkortelse for 2-factor authentication. Det er en applikasjon du installerer på mobilen og har flere likhetstrekk med en vanlig BankID.

Mange velger kun å benytte SMS-verifisering, noe som frarådes. Det har vært en del hendelser den siste tiden der telefoner er blitt hacket. Det har igjen gjort tyvene i stand til å tømme kryptokontoer ved hjelp av falske SMS verifikasjoner.

2-FA er gratis og ligger tilgjengelig i mobilens markedsplass (iStore for Iphone og Android Store for Google).

Tips når du skal kjøpe kryptovaluta

De fleste av oss investerer i bitcoin for å bli rike og ikke av ren nysgjerrighets skyld. Samtidig regnes det kun som halve jobben når du har kjøpt dine første bitcoin.

Prisene hopper opp og ned med langt større svingninger enn det vi vanligvis ser på ordinære verdipapirer. I bitcoins verden er det ikke uvanlig at BTC/NOK svinger over 10-20% i verdi på 24 timer.

Som investorer er man derfor nødt til å ha is i magen og utvise tålmodighet.

Før du skal kjøpe bitcoin bør du gå gjennom denne listen i detalj:

 1. Hvor mye har du råd til å tape? Forsøk å anse pengene som tapt før du investerer. Da vil du heller ikke føle deg tvunget til å selge dersom prisene faller 50% i løpet av en måned (for dét skjer, noe vi sist så i mars 2020).
 2. Til hvilken pris vil du selge deg ned? Det er alltid en fordel å ha en god plan på forhånd for når du planlegger å selge.
 3. Har du planlagt for skatteregningen? Gevinster fra kjøp og salg av bitcoin vil skattelegges på samme måte som andre kapitalinvesteringer. Du må betale 22% av gevinsten når den realiseres.

Invester på riktig tid

Blant de som investerer i kryptovaluta er uttrykket FOMO noe man ofte ser når det er snakk om temaet. Det betyr Fear of Missing Out, altså frykten for å ikke bli med på en prisstigning.

Bitcoin sin pris drives fremover av mange ulike faktorer, men psykologi er en viktig del av det. Når prisene stiger fort er det lett å kaste seg på bølgen i håp om å tjene penger.

Forsøk heller å vente litt før du kjøper bitcoin. Analyser markedet og hvorvidt du tror den siste prisøkning er basert på en fundamental endring, eller om du tror det er en kortvarig økning.

Gå heller mot strømmen og kjøp bitcoin når du ser at prisene kollapser, noe som har skjedd gjentatte ganger i bitcoins historie.

Meny