Hvordan Kjøpe Bitcoin (BTC): Detaljert Guide

I denne guiden viser jeg deg hvordan du går frem for å kjøpe bitcoin, steg for steg. Jeg bruker kun eksempler fra markedsplasser som jeg mener er pålitelige. Det finnes muligens noen billigere metoder der ute, men fokuset mitt er først og fremst at du unngår å bli svindlet.

Før du leser videre: Prisene på bitcoin og andre kryptovalutaer er svært volatile. Du kan fort tape pengene du skyter inn. Vær derfor forsiktig og invester aldri mer enn du har råd til å tape. Lykke til.

Hva du vil finne i guiden

Her ser du en kort innholdsbeskrivelse av guiden og hvilke temaer jeg snakker om.

 • Metode 1: Binance (1-2 timer)
 • Metode 2: Coinbase (12-24 timer)
 • Innføring i kurtasje og gebyrer som følger med å kjøpe bitcoin.
 • Hvorfor du bør ta ut bitcoin etter å ha gjennomført kjøpet.
 • Hva er 2-FA? Derfor bør du aktivere det på kontoen din.

Metode 1 (Anbefalt) : Binance

Binance er en Malta-basert bitcoinbørs underlagt Europeiske reguleringer. De er også verdens største handelsplass for bitcoin og såkalte altcoins, målt i daglig transaksjonsvolum.

Jeg har selv gjennomført hundrevis av transaksjoner hos Binance tidligere, uten noen negative erfaringer til dags dato. De tilbyr også en solid trading-platform som er enkel å bruke.

Fordeler med å handle BTC hos Binance

 • Binance har det desidert beste utvalget av kryptovalutaer. I tillegg til Bitcoin (BTC) tilbyr de hundrevis av handelspar med ulike altcoins. Det inkluderer blant annet Ethereum (ETH), IOTA, Ripple (XRP) og Litecoin (LTC).
 • De tillater kortbetalinger, som gir deg bitcoins på hånd innen noen få minutters tid. Merk at de kun støtter Visa og Mastercard på nåværende tidspunkt.
 • Maks kjøpesum er 20.000 USD (eller ca. 170 000 NOK). Det legges til et transaksjonsgebyr på 3,5% pluss et valutagebyr på 1%.

Klikk her for å registrere deg: Åpne ny konto hos Binance.

Neste steg blir å fylle ut informasjonen din. Jeg anbefaler deg å velge et sterkt passord, og at du skriver det ned på et trygt sted til senere. Etter du har satt opp kontoen din kan du enkelt kjøpe bitcoins med enten debet eller kredittkort.

Forsiden av binance

Bruk et sterkt passord, som du ikke har benyttet tidligere på en annen konto. Lagre det på et trygt sted. Husk deretter å aktivere 2-FA på mobiltelefonen din, noe du kan lese mer om i siste avsnitt.

Metode 2: Coinbase

Coinbase er den største markedsplassen for bitcoin i USA og holder til i San Fransisco, California. Coinbase er åpent for nordmenn og passer best for de som ønsker å handle bitcoin for større beløp via pengeoverføringer.

Det kan du gjøre via SEPA (Single European Payment Area) eller WIRE transaksjoner (tradisjonell pengeoverføring).

Fordelene

 • Coinbase støtter SEPA overføringer fra norske banker via sin britiske filial. Det koster kun 30 kroner og overføringen tar kun 12-24 timer.
 • Du kan i tillegg handle med debet/kredittkort etter å ha verifisert kontoen din.
 • Tilbyr en egen løsning kalt Coinbase Pro, med enda lavere gebyr og gratis uttak.
 • Har muligens verdens sikreste system for lagring av kryptovaluta, med såkalte “custodial accounts”. Midlene dine holdes offline.

Til forskjell fra Binance er det ikke mulig å kjøpe bitcoin hos Coinbase før du har verifisert kontoen din. Som norsk statsborger vil du bli bedt om å sende inn en kopi av passet ditt. I noen tilfeller vil de også kreve kopier av fakturaer som beviser at du faktisk bor i Norge.

Derfor lønner det seg å velge limit ordre

Nå har du forhåpentligvis lykkes med å sette opp en konto for å kjøpe bitcoin online. Neste steg blir da å gjennomføre selve kjøpet, enten ved hjelp av en limit eller market ordre.

 • Limit ordre setter et pristak for hva du er villig til å betale. Den utløses ikke med mindre noen andre er villige til å fylle den via en market ordre.
 • Market ordre betyr at du kjøper en bitcoin til nåværende pris, uansett hva den ligger på. Du fyller derfor en eksisterende limit ordre.

En limit ordre gjør deg samtidig til en såkalt market maker. Det betyr at du tilfører børsen likviditet, ved å fylle opp ordreboken.

Velger du å kjøpe til markedspris (market) vil du regnes som en taker. Det skyldes at du spiser/tar unna eksisterende ordre.

Kan spare deg for mye penger

Børsene favoriserer de som tilfører plattformen likviditet. Du kan derfor spare betydelige summer kun ved å plassere en limit ordre for bitcoin, fremfor en market ordre.

I noen tilfeller kan du spare så mye som 60% i gebyrer, kun ved å benytte en limit ordre fremfor å kjøpe bitcoin til markedspris. Enda gebyrene er relativt lave, vil det fort bli snakk om store beløp i lengden.

Her ser du et eksempel som er hentet fra Binance sin platform. De reduserer transaksjonsgebyrene i henhold til hvor mye du har handlet for over tid. Da inkluderes både kjøp og salg av bitcoin.

Binance benytter en skala, hvor gebyrene reduseres i henhold til transaksjonsvolumet ditt.

Ta ut midlene etter du har kjøpt krypto

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å ta ut alle bitcoins til din private lommebok så fort du har gjennomført kjøpet. Historien er fylt av havarerte bitcoinbørser som har gått under pga. hacking eller andre typer svindel. Det mest kjente eksempelet er muligens Mt.Gox, der investorene endte opp med å tape enorme summer etter at børsen ble hacket.

Samtidig er det mye som tyder på at Tether kan komme til å kollapse, noe som fort vil kunne skape store problemer for en rekke markedsaktører.

Når det er sagt så bør du også passe deg for gebyret som kreves for uttak. Kryptobørser er notoriske for å kreve høye gebyrer ved uttak til private kryptolommebøker.

Heldigvis har både Binance og Coinbase relativt avslappede gebyrer på slike uttak. Hos Coinbase er det faktisk helt gratis å ta ut BTC.

Husk å aktivere 2-FA

2-FA er en forkortelse for 2-factor authentication. Det er en applikasjon du installerer på mobilen, som igjen har flere likhetstrekk med en vanlig BankID. Det verste som kan skje er at noen stikker av med alle bitcoins du nettopp har kjøpt.

Mange velger kun å benytte SMS-verifisering, noe jeg fraråder. Det har vært en del hendelser den siste tiden hvor telefoner er blitt hacket. Det har igjen gjort tyvene i stand til å tømme kryptokontoer ved hjelp av falske SMS verifikasjoner.

2-FA er gratis og ligger tilgjengelig i mobilens markedsplass (iStore for Iphone og Android Store for Google).

Sist, men ikke minst: Ikke glem å følge Privatøkonomi.net på Facebook!