Hvordan kjøpe bitcoin i Norge

I denne guiden ser du hvordan du kan kjøpe bitcoin fra Norge ved hjelp av VISA, kredittkort, debitkort og bankoverføring.

PS: Miraiex er Norges eneste lovlige handelsplass, regulert av Finanstilsynet. Her får du i tillegg 0,01 BTC i velkomstbonus når du åpner ny konto, uten krav om kjøp.

Kjøp BTC samme dag
Norsk børs regulert av Finanstilsynet

Gratis velkomstbonus (0,001 BTC)
Ingen krav om kjøp.

Annonselink

ENKLEST

12-24 timer
Kjøp BTC med VISA

Motta bitcoin verdt $10,
når du handler for minst $100.

Annonselink

12-24 timer
Best utvalg av andre valutaer

Ingen bonus - Du får derimot 5% rabatt på kurtasjen ved handel.

Annonselink

Vurdering: 5 out of 5 stars (5 / 5)

 • En norsk kryptobørs med konsesjon fra Finanstilsynet.
 • Motta 0,001 BTC i bonus ved å benytte linken.
 • Kjøp bitcoin samme dag ved hjelp av straksbetaling i nettbank.
 • Foreta uttak og innskudd i norske kroner.

annonselink

Enkelt å handle: Verifiser kontoen din på noen få minutter ved hjelp av BankID.

Betalingsmetoder: Overfør penger via bankoverføring. Velg straksbetaling for å kreditere kontoen din samme dag.

API: Tilbyr egen API for kjøp og salg av bitcoin.

2. Coinbase

Vurdering: 4.5 out of 5 stars (4,5 / 5)

Coinbase er den største markedsplassen for bitcoin i USA og holder til i San Fransisco, California. Børsen er åpen for nordmenn og lar deg kjøpe bitcoin på en trygg og enkel måte.

 • Støtter SEPA overføringer fra norske banker via sin britiske filial. Det koster kun 30 kroner og overføringen tar mellom 12-24 timer.
 • Handle BTC med debit eller kredittkort (Visa eller Mastercard) etter å ha verifisert kontoen din.
 • Tilbyr en egen løsning kalt Coinbase Pro for store kjøp.

annonselink

Du kan handle BTC enten med VISA/Mastercard eller SEPA (Single European Payment Area) og WIRE transaksjoner (tradisjonell pengeoverføring).

Coinbase krever at du verifiserer kontoen din, som kan ta opptil 48 timer. Som norsk statsborger vil du bli bedt om å sende inn en kopi av passet ditt. I noen tilfeller vil de også kreve kopier av fakturaer som beviser at du faktisk bor i Norge.

Lar deg kun bitcoin for mindre summer når du bruker Visa eller Mastercard. Maksgrensen per uke er 200 USD (eller ca. 1 800 kr).

3. Binance

Vurdering: 4.6 out of 5 stars (4,6 / 5)

Binance er en Malta-basert kryptobørs underlagt Europeiske reguleringer.

De er også verdens største handelsplass for kjøp av bitcoin og såkalte altcoins, målt i daglig transaksjonsvolum.

 • Binance har det desidert beste utvalget av ulike valutaer.
 • Du kan også handle ETH, IOTA, Ripple (XRP) og Litecoin (LTC).
 • Kortbetalinger (Visa/Mastercard) er tillatt. Få BTC på noen minutters tid.

annonselink

Maks kjøpesum er 20.000 USD (eller ca. 170 000 NOK). Det legges til et transaksjonsgebyr på 3,5% pluss et valutagebyr på 1%.

Etter du har satt opp kontoen din kan du enkelt kjøpe BTC med enten debet eller kredittkort. Husk deretter å aktivere 2-FA på mobiltelefonen din, noe du kan lese mer om i siste avsnitt.

4. LocalBitcoins

Localbitcoins er som navnet tilsier, en lokal markedsplass for de som ønsker å trade bitcoin fra andre privatpersoner, såkalt P2P. Tjenesten ble først lansert i Finland i 2012, og er i dag den største markedsplassen for P2P handler med BTC.

LocalBitcoins kan være et OK alternativ, så lenge du er forsiktig og kjøper fra selgere med et bra renomme. Norske medier har skrevet mye om tjenesten på grunn av Sturle Sunde, som er en av de største selgerne på platformen. Han selger bitcoin gjennom norsk bankoverføring, og jeg har selv kjøpt av han ved tidligere anledninger.

Viktig informasjon om tjenesten

 • Tjenesten er basert på tillit. Kjøp bitcoin av en selger som har mange positive tilbakemeldinger over tid.
 • Bruk alltid Localbitcoins sin “custodian tjeneste”. Da settes bitcoins inn på en sperret konto. Det minsker risikoen for å bli svindlet.
 • Handle aldri for store beløp, med mindre du stoler fullt og helt på selgeren.

Ulempene

La oss begynne med ulempene først. Det gjør deg bedre forberedt hvis du velger å handle via platformen.

Du vil måtte betale en overpris på alt fra 3-6%, avhengig av hvilken selger det er snakk om. Det kan fort bli snakk om mye penger dersom du skal kjøpe bitcoin for et større kronebeløp.

Prisene varierer mellom selgerne, og du kan såklart be om spesialrabatter. Vær likevel forberedt på å betale en langt høyere pris per BTC hvis du velger denne løsningen.

Pass deg for svindlerne

Det finnes dessverre mange svindlere på tjenesten. Dette har vært et problem i mange år, og LocalBitcoins.com har heldigvis innført en del tiltak for å kvitte seg med de “råtne eplene”.

Her er noen viktige tips du bør huske.

Styr alltid unna kontoer som selger bitcoin til under markedspris. Det samme gjelder helt nye kontoer som krever forhåndsbetaling.

Bruk heller aldri en selger som mangler verifisering. Det er super shady, gitt at enhver seriøs selger bør bruke 30 minutter ekstra tid på å verifisere kontoen sin.

Velg de selgerne som har vært der i lang tid, og som har mange positive tilbakemeldinger fra kjøpere.

Fordeler

Særlig én stor fordel gjør det verdt å kjøpe kryptovaluta med denne tjenesten. Mange selgere tilbyr overføring av penger via norske bankkontoer.

Som jeg nevnte tidligere er Sturle Sunde en av de største selgerne på LocalBitcoins.

Ved hjelp av ekspressbetaling i nettbanken din kan du sende over penger til selgeren på noen få minutter.

Så fort Sturle (eller en annen selger) ser at du har mottatt pengene, vil bitcoin løslates og sendes over til din konto.

Jeg liker også at brukerne kan legge igjen tilbakemeldinger etter kjøpet. Det gjør det enklere å se hvilke selgere som er seriøse, og som tar kjøpernes behov på alvor.

Slik åpner du en BTC lommebok

bitcoin lommebok

Før du kjøper bitcoin må du opprette din egen lommebok. Her har du i prinsippet to muligheter:

 • Lagre pengene dine på børsen (anbefales ikke).
 • Sette opp din egen private lommebok. Den kan lagres lokalt på din egen PC.

Å lagre pengene på kryptobørsen er som sagt risikabelt. Gjennom årene har en lang rekke børser enten blitt hacket eller tappet for penger av illojale eiere.

Lommebok kan lagres både lokalt (cold storage på din egen datamaskin), eller eksternt på en børs.

Bransjen er ikke underlagt noe felles regelverk, og du har ingen beskyttelse som privat investor.

Vær derfor ytterst forsiktig med å lagre større beløp på en av disse børsene.

Et siste alternativ er å kjøpe bitcoin med sedler i en minibank. Norge fikk sin første BTC minibank i 2017.

Husk å skrive ut de private nøklene

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å skrive ut nøklene på papir, hvorpå du lagrer dokumentene på et trygt sted. Planlegger du å kjøpe et større beløp? Da bør du vurdere å lagre dokumentene i en bankboks.

Lommeboken består av én privat nøkkel og én offentlig adresse. Du må ha den private nøkkelen for å kunne låse opp lommeboken.

Viktig! Mister du din private nøkkel vil pengene være tapt for alltid.

Du kan også sette opp din egen cold storage lommebok, og jeg vil snart publisere en detaljert manual for hvordan det gjøres. Det er det desidert tryggeste alternativet, men krever til gjengjeld litt mer teknisk kunnskap.

Derfor lønner det seg å velge limit ordre

Nå har du forhåpentligvis lykkes med å sette opp en konto for å trade online. Neste steg blir da å gjennomføre selve kjøpet, enten ved hjelp av en limit eller market ordre.

 • Limit order setter et pristak for hva du er villig til å betale. Den utløses ikke med mindre noen andre er villige til å fylle den via en market ordre.
 • Market order betyr at du kjøper til nåværende pris, uansett hva den ligger på. Du fyller derfor en eksisterende limit ordre.

En limit ordre gjør deg samtidig til en såkalt market maker. Det betyr at du tilfører børsen likviditet, ved å fylle opp ordreboken.

Velger du å kjøpe til markedspris (market) vil du regnes som en taker. Det skyldes at du spiser/tar unna eksisterende ordre. Les mer om bitcoin hos snl.no.

Reduser gebyrene når du handler

Børsene favoriserer de som tilfører plattformen likviditet. Du kan derfor spare betydelige summer kun ved å plassere en limit ordre, fremfor en market ordre.

I noen tilfeller kan du spare så mye som 60% i gebyrer, kun ved å benytte en limit ordre når du handler på børsen. Enda gebyrene er relativt lave, vil det fort bli snakk om store beløp i lengden.

Her ser du et eksempel som er hentet fra Binance sin platform. De reduserer transaksjonsgebyrene i henhold til hvor mye du har handlet for over tid. Da inkluderes både kjøp og salg av bitcoins:

gebyrer for å kjøpe bitcoin hos Binance

Binance benytter en skala, hvor gebyrene reduseres i henhold til transaksjonsvolumet ditt.

Ta ut midlene etter du har kjøpt BTC

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å ta ut alle bitcoin til din private lommebok så fort du har gjennomført kjøpet. Lagre aldri pengene dine på børsen.

Historien er fylt av havarerte kryptobørser som har gått under pga. hacking eller andre typer svindel.

Det mest kjente eksempelet er muligens Mt.Gox, der investorene endte opp med å tape enorme summer etter at børsen ble hacket.

Samtidig er det mye som tyder på at Tether kan komme til å kollapse, noe som fort vil kunne skape store problemer for en rekke markedsaktører.

Når det er sagt så bør du også passe deg for gebyret som kreves for uttak. Kryptobørser er notoriske for å kreve høye gebyrer ved uttak til private kryptolommebøker.

Heldigvis har både Binance og Coinbase relativt avslappede gebyrer på slike uttak. Hos Coinbase er det faktisk helt gratis å ta ut BTC.

Husk å aktivere 2-FA

2-FA er en forkortelse for 2-factor authentication. Det er en applikasjon du installerer på mobilen, som igjen har flere likhetstrekk med en vanlig BankID.

Det verste som kan skje er at noen stikker av med alle bitcoins du nettopp har kjøpt.

Mange velger kun å benytte SMS-verifisering, noe jeg fraråder. Det har vært en del hendelser den siste tiden hvor telefoner er blitt hacket. Det har igjen gjort tyvene i stand til å tømme kryptokontoer ved hjelp av falske SMS verifikasjoner.

2-FA er gratis og ligger tilgjengelig i mobilens markedsplass (iStore for Iphone og Android Store for Google).

Det verste som kan skje er at noen stikker av med alle bitcoins du nettopp har kjøpt.

Mange velger kun å benytte SMS-verifisering, noe jeg fraråder. Det har vært en del hendelser den siste tiden hvor telefoner er blitt hacket. Det har igjen gjort tyvene i stand til å tømme kryptokontoer ved hjelp av falske SMS verifikasjoner.

2-FA er gratis og ligger tilgjengelig i mobilens markedsplass (iStore for Iphone og Android Store for Google).

Nyttige linker

Bitcoin.org

Meny