Bitcoin er Digitalt Gull

Mange investorer har et ønske om å investere langsiktig. For denne gruppen kan kjøp av bitcoin være det samme som å investere i en digital form for gull.

Prisene på bitcoin har gjennomgått en ellevill vekst de siste årene. Fra først å koste noen få øre har prisen skutt opp til nærmere 7500 amerikanske dollar, som tilsvarer omtrent 67.000 norske kroner.

Hamstrer bitcoins

I 2019 kom det en rapport som viste at opptil 70% av verdens bitcoin-beholdning holdes utenfor det frie markedet. Med andre ord har 7 av 10 investorer valgt å sitte på investeringen sin fremfor å legge den ut for salg.

Hamstringen er et tydelig tegn på én ting: Mange tror at bitcoin sin verdi vil skyte i været i løpet av de neste årene. Denne spådommen deles også av en rekke kjente investorer, der noen mener at prisen kan hoppe opp til nesten 250.000 dollar i løpet av fremtiden.

Dette vil kunne drive opp prisene

Prisen til bitcoin er ekstremt vanskelig å forutse, i stor grad fordi det ikke representerer et fysisk verdiobjekt. Med bitcoin handler det heller om 3 ting som kan drive opp prisene:

  1. Bruksområder – Hvorvidt det er mange nok som bruker det til å kjøpe eller selge varer og tjenester i samfunnet.
  2. Inflasjon – Det vil kun lages 21 millioner bitcoin, og det vil dermed kunne oppstå inflasjon ved at etterspørselen overstiger tilbudet.
  3. Spekulasjon – Mange hamstrer bitcoin med mål om å kunne bli med på en fremtidig prisgalopp. De spekulerer dermed i at prisen vil stige til nye nivåer og føre med seg rikdom.

Digitalt gull

Når man tenker over det har ikke gull noen reell verdi, til forskjell fra ordinære produksjonsmidler. Det er ikke mulig å tjene penger kun ved å eie verken bitcoin eller gull.

Det samme gjelder de nasjonale valutaene som utstedes av ulike land, ettersom verdien kun “garanteres” av landets sentralbank.

Tidligere var valuta sikret med faste verdier i gull, men dette er en praksis som sentralbankene nå har gått bort fra.

Spørsmålet er derfor om bitcoin kan regnes som en digital form for gull? Mye tyder på at svaret er ja.

Tenk kun på følgende:

  • Begge eksisterer med et begrenset kvantum.
  • Ingen av de har noen reell verdi utover den prisen vi tillegger de.
  • Prisene drives i stor grad av spekulanter som kjøper seg inn for å tjene penger.

Er dette tiden for å kjøpe bitcoin?

Som tidligere nevnt er det enkelt å handle bitcoin i Norge, og det kan derfor være lurt å vurdere om man skal sette til side penger som en langsiktig investering.

Å investere penger i BTC er notorisk vanskelig ettersom prisene i markedet ofte undergår ekstreme svingninger. Mye kan likevel tyde på at dette er en god tid for å kjøpe bitcoin. Ser man på historiske kurser følger bitcoinprisene et fast mønster,  og det til tross for prissvingningene.

Før du tar steget med å investere bør du spørre deg selv om du tror valutaen kan lykkes?

Formulert på en annen måte: Hva er sjansen for at verdens befolkning vil begynne å bruke bitcoins i stor grad, til kjøp og salg av varer/tjenester i fremtiden.

Det vil lønne seg å lagre BTC over tid

Hvis du først velger å kjøpe bitcoin bør du investere pengene med langsiktighet. Det er viktig å unngå fristelsen til å selge unna så fort kursene raser (noe de garantert vil gjøre i løpet av perioden).

Sørg heller for å ha en plan på forhånd, hvor du setter en utsalgspris. Hvis du tror at bitcoin vil nå 100.000 dollar bør også vente til det treffer den prisen. Vær til samme tid ekstremt forsiktig med å investere pengene dine og sats aldri mer enn hva du har råd til å tape.

Teorien om at prisene etterligner gull

Som sagt vil det kun skapes 21.000.000 bitcoins, og slettes ikke alle har blitt skapt enda. Hvis du kjøper og lagrer verdiene vil prisene kunne stige over tid fordi etterspørselen også øker. Med færre enheter i omløp vil det kunne drive opp prisene i markedet.

Nøyaktig hvor mye gull som finnes i verden er det ingen som vet, men det er kjent at det edle metallet kun eksisterer i begrensede mengder. Gjennom historien har gull økt markant i pris, noe denne grafen viser.

Her bør det også nevnes at prisene på gull har fulgt inflasjonen til valutaen som oppgis i grafen. 1 amerikansk dollar er i dag mye mindre verdt, sammenlignet med 1980. Dermed vil også prisene per ounce med gull også stige proporsjonalt.

Investerer du i bitcoin vil du kunne forvente at verdien av norske kroner faller over tid, noe som vil bidra til at prisene også stiger på bitcoinbørsene.

Det betyr såklart ikke at du tjener penger, ettersom prisen på andre varer og tjenester vil øke tilsvarende. Likevel er det viktig å påpeke for de som planlegger å investere med langsiktighet.

Markedet må modnes

Dessverre er det mange kriminelle som fortsatt misbruker de nye valutaene, og det har ført til en god del skepsis blant lovgivere, politiorganisasjoner og lignende. For at BTC skal kunne få et fullt fotfeste i markedet er man nødt til å skape bedre gjennomsiktighet og gjøre det lettere å reversere transaksjoner.

Samtidig må selve transaksjonenes hastighet økes, slik at flere kan bruke valutaen på fast basis. Målet bør være at flest mulig mennesker eier sine egne bitcoin og bruker de til dagligdagse formål. Det kan være til alt fra å betale lønninger til å handle mat i butikken.

Meny
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!